Ћирилица Latinica
         
         
Fondacija MIR BOŽIJI        

Prvo srpsko
Međunarodno kviz takmičenje „NEMANJIĆI“

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, sinoć je u Narodnoj biblioteci Republike Srbije održano finale prvog srpskog međunarodnog kviz takmičenja Nemanjići.

U konkurenciji od preko 350 ekipa i preko 1.000 učesnika, prvo mjesto osvojila je ekipa Nemanjina družina, iz osnovne škole "Velizar Stanković-Korčagin" iz Velikog Šiljogevca, koja je u finalu bila bolja od ekipe Mladi istoričari iz osnovne škole "Petar II Petrović NJegoš" iz Bileće.

U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kviz takmičenje je otvorio Episkop remezijanski gospodin Stefan, koji je najbolje plasiranim ekipama uručio vrijedne ikone Sv. Save.

Mlađen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, svakom članu pobjedničke ekipe uručio je ispred Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske laptop računar. Jeromonah manastira Studenica, otac Vitalije drugoplasiranoj ekipi uručio je slušalice nove generacije dok je Branko Bošković, direktor sportske gimnazije Prestiž iz Beograda svim članovima drugoplasirane i trećeplasirane ekipe uručio fitnes satove. Medalje i priznanja uručio je predsjednik fondacije Mir Božiji, gospodin Dalibor Višić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su glumac Nenad Maričić, srpski pravoslavni pojci i višestruko nagrađivani klarinista Dositej Novaković uz klavirsku pratnju pijanistkinje Mione Barbul.

Gospodin Zdravko Močević, predsjednik organizacionog odbora međunarodnog kviz takmičenja Nemanjići, najavio je ove godine drugi ciklus takmičenja posvećen znamenitim Srbima.

Prvo srpsko međunarodno kviz takmičenje organizovala je fondacija Mir Božiji uz blagoslov NJegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i podršku Vlade Republike Srpske i Republike Srbije.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekat međunarodno kviz takmičenje “Nemanjići” je najmasovnija manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera a namjenjena je mladima od 10 do 15 godina iz Republike Srpske, Republike Srbije, regije i srpske dijaspore širom svijeta.

Ekipe su mogle da prijavljuju škole, crkve, udruženja, klubovi i ostale organizacije. Ekipe su se spremale po materijalu koji je pripremio organizator, a koji se sastojao od 1000 pitanja i odgovora, kao i druge literature koja im je bila dostupna.

Za prvo međunarodno kviz takmičenje vladala je velika zainteresovanost, te je veliki broj prijava takmičara iz svih dijelova svijeta. Ukupno je bilo prjavljeno preko 350 ekipa sa preko 1.000 takmičara. Posebno se ističe činjenica da su prijavljene ekipe sa svih kontinenata.

Najuspješnije ekipe i njihove nastavnike organizator je uz podršku donatora nagradio priznanjima, medaljama i vrijednim nagradama.

Ciljevi ovog veoma značajnog projekta su pored obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve povezivanje mladih Srba u regionu i dijaspori sa maticom, očuvanje srpske istorije, kulturnog i nacionalnog identiteta i proširenje znanja o kulturnoj istoriji i državnosti našeg naroda.

Pročitajte više
Galerija
finala
Rezultati
polufinala
Galerija
polufinalista
Rezultati II
kruga takmičenja
Rezultati I
kruga takmičenja

Dokumentaciju projekta možete preuzeti u PDF formatu na linkovima ispod

Propozicije O projektu Opis projekta Aktuelnosti Pitanja i
odgovori za kviz